13 Jan 2013

makne tersirat tentang yak2

  selamat monday~~
ntah nape la macik terasa nk tulis entry ni..
maybe sebab dari ari jumat macik punyer sistem penghadaman ni aktif sgt..
sgt letih dating ngn en.tan..

macik xdela mkn byk2 sgt..cume macik maser jumat lepas, ade beli dua sikat pisang emas,
habih macik keje kan..
mungkin sebab tu lancar sistem hadam gamaknye..
da mcm pkai minyk ron97, shell advance..hahah

oke~mari share info ni utk kesejahteraan usus kita bersama yek :)


#1 Warna
Najis manusia ada mcm2 kaler. * hitam *hijau. *coklat, *kuning langsat tapi turquoise takde eh..hehehe
 So warna najis kita ni semuaadalah efek dari apa yang kita makan dan sbb2 lain.
 Kalau kita makan banyak sayuran hijau, tak mustahil najis akan jadi hijau.
kekadang, faktor ubat yg kita mkn pon mempengaruhi kaler2 tersebut.
ada gak tau warna kelabu. Cute~!!hahahaha
tapi IF najis kita kaler hitam, kite da kene risau walaupon org kate hitam itu mutu, gaya dan keunggulan ;p. Kadang2 sbb kita makan supplements, tapi sometimes ada internal bleeding kat perut dan usus kita. 
#2 Bentuk
jgn plak kate ader najis bentuk love...hahahaha..
Sebenarnya, bentuk najis yang elok adalah berbentuk "S" dan dia tak putus-putus. jgn ingat hubungan kekeluargaan je " air dicincang takkan putus ". najis putus pun tak elok ok. Heh. Kalau nak najis yang cantik berbentuk "S" sila makan banyak fiber.

Najis yang berbentuk seperti pensel. kurus kurus halus ada kemungkinan adalah tanda-tanda awal kanser rektum. Sebabnya, pembukaan rektum tu cam malu2 dan tak menyeluruh. So najis yang kuar kurus dan semestinye tuan punye badan perlu risau..


#3 Bau
ok~~lom ade lg najis bau cam perfume hypnose by lancome yer..hahaha
memang najis bau busuk ..tapi yg busuk amat tular maknenye kite kene infection dr alam sekeliling iaitu melalui air, tanah dan juga makanan yang kita makan. Parasit ni bernama Giardia (baca sendiri jgn malas, nnt gemuk).petai, jering, keledas tu bukan parasit yer..hahahha
 
 cik giardia  
#4 Rutin

cer kira baper kali sehari korg memerut?
sesetengah org, bende ni jadi rutin, bangun pagi je memerut, pas makan jer memerut..
sampai kekadang tu,sikit rase nk memerut pon xde, tapi disebabkan ianya rutin celik mata terus say hi tu en.tan..hahahaha
so, bile ruitn ini terganggu, cer check balik, apa yang korang makan, maybe terkurang makan fiber ke, buah ke, kurang minum air ke?
 

#5 Tenggelam ke Timbul?

 if najis korang timbul means makanan yang korang makan adalah makanan yang berkolestrol tinggi.
Ataupun, sistem badan korang takleh nak absorb lemak ataupun nutrien dari makanan yang korang makan tu.
 #untung sabut timbul, untung batu tenggelam..hehehe...eh?#

#6 Kentut tu bagus
 
 Kentut tu sebenarnya kita lepaskan gas yang mengandungi bakteria dr kolon kita. Sekurang-kurangnya kena kentut 10-18 kali sehari ( tapi kalu dah berjaya kentut 10-18 kali sehari tu, xpayahla susah2 hebahkan maklumat tersebut kpd sekalian alam yer..!atau dgn kater lain korg wat announment guna mikropon masjid!!)hahahaha. Tapi pls, jangan kentut merata-rata. Bukan buang sampah je takleh merata eh.
dan jgn kentut sambil bersin sbb bunyi akan jadi double dan itu memalukan..hahahaha

enrty ini bukanla untuk meloyakan tekak anda2 seme dan bukanla bermaksud macik ni selebet..
macik cume nk kongsi info ygmacik baca td agar kiter sentiasa alert ngn perubahan sistem dlm bdn kite..
yo~cekidot
.

13 comments:

  1. Lawak & informatif sungguh entry ni..hehehe

    ReplyDelete
  2. kentut tu bagus? aku kentut time nk berak je.. kentut sesaje mcm org lain, mmg xreti.. kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tina, ko kene ikhtiar bg pandai kentot sampai 10-18 kali sehari..hahahah

      Delete
  3. Hihi..najis itam pun boleh jadi kalau ibu mengandung makan iron suplement..

    ReplyDelete
  4. info yg bagus nih...paling suke part kentut tuh..hahaha

    ReplyDelete
  5. akak suke entri ni..
    akak pun lalui situation sama gan awak gara-gara mkn pisang sabtu lepas.. tak pernah2 nak membuang selalu, tp pas mkn pisang rajin pulak g masuk en Tan.. duhai.. naik sejuk badan mak ni jemah oiiii.. hehhe

    ReplyDelete
  6. owg ada sebab rupanya.haha betul ke?

    ReplyDelete
  7. hari-hari setiap pagi akan membuang air besar

    ReplyDelete
  8. thanz sharing..saya tag join contest yer..

    ReplyDelete

komen sini :) okbai.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...