14 Jul 2016

 Ya Allah..

dah berhabuk..bersawang2 dah blog acik ni..hahahaha

apa kabor semua..

acik ni penyakit malas nk update blog seniri ni melampaui batas..

MALASS nye..

ni pon saje nk log in bole ke idak..

seb baik passwordnye igt lg..

hehek

2 Nov 2014

USAHA HIJRAH


petikan dari blog seorang sahabat..

ya..sedang sedang berjuang melawan nafsu, melawan kehendak..

SEMOGA ALLAH BANTU DAN PERMUDAHKAN URUSAN SAYA


Kawan-kawan, dibandingkan cinta Allah dengan cinta manusia, cinta Allah itu lebih kekal. Cinta Allah tidak bersyarat, cinta Allah tidak ada tarikh luput, cinta Allah juga tidakmenyakitkan. Dari berebutkan cinta manusia, apakata kita rebut cinta Allah? Kerana dunia hanya sementara. Mari sama-sama kita merubah diri. Bukan untuk siapa-siapa. Change to a better us, for ourselves.

Pertama, berubah dari segi solat. Solat itu tiang agama. Rumah tanpa tiang itu kan rumah yang berbahaya untuk didiami? Rumah tanpa tiang itu bila-bila akan roboh menyembah bumi ditiup angin nafsu dan taufan syaitan. Untuk solat, mula-mula kita cuba cukupkan solat. Cuba untuk tak tinggal solat walau sesibuk mana hari kita. Solat itu paling ringan, tapi paling berat nak dilaksanakan. Perlahan-lahanlah. Paksa diri. Lepas paksa lama-lama kita akan ikhlas. Bila solat dah cukup lima waktu, kita cuba solat di awal waktu. Bila solat dah cukup, bila kita dah istiqomah solat di awal waktu, kita indahkan lagi solat kita dengan solat-solat sunat. Perlahan-lahanlah. Didik diri sendiri. Solat itukan mencegah kita dari kemungkaran? Oleh itu, jagalah solat kita. Insya-Allah hati kita akan terdidik dengan sendirinya.

Kedua, berubah dari segi pemakaian. Kalau nak ubah sesuatu, kena mula dari bawah. Oleh itu, mula-mula kena sarung stoking dulu. Pakai stoking tak susah pun kawan-kawan. Kalau tak dapat, mula-mula cakaplah kat diri sendiri yang kita nak lindungi kaki dari debu dan habuk. Heh. Lepas tu dah lama-lama kita akan biasa. Lepas tu, labuhkan tudung ke paras dada. Walau apapun tudung kita, selendang ke, pashmina ke, tudung bawal ke, tudung adijuma ke, tudung ton dua warna ke, cuba labuhkan tutup dada. Perlahan-lahan. Tak semestinya bertudung labuh, tak semestinya berjubah 24/7. Yang penting, apa yang Allah suruh tutup, kita tutup. Yang boleh tunjuk cuma muka dan tapak tangan saja. Yang lain-lain, semua kita tutup. Kalau nak berubah ke bertudung labuh terus pun takpe. Allah lagi suka.

Allah tak suka manusia yang berbuat dosa. Tapi Allah suka manusia yang setelah berbuat dosa dia bertaubat. Berubah itu tak pernah terlalu awal dan tak pernah terlalu lambat, kawan-kawan. Benda yang baik jangan dilambat-lambatkan (ini selalunya orang pakai untuk kahwin je kan padahal boleh guna untuk semua benda baik). Perlahan-lahanlah. Selalu ingat, kita tak pernah dijanjikan esok. Kita taktau bila ajal akan datang menjemput. Selagi masih punya waktu, mari beribadat seolah-olah tiada lagi hari esok. Dan lagi, semua perkara yang kita lakukan kalau niat asasnya kerana Allah, semuanya adalah ibadah. Semuanya akan terasa lebih bermakna.

Kepada yang mempunyai kawan yang sedang berubah ke arah yang lebih baik, jangan jatuhkan semangat mereka dengan kata-kata sinis yang melemahkan semangat. Tapi sokonglah mereka kerana ini salah satu usaha hijrah dan jihad mereka untuk mencapai redha Allah. Kalau kita ikut sama, lagi bagus! 

11 Sep 2014

tarasahatataku

 

salam jumaat..

aku ade kwn..
xpenah jumpe pon...
sembang pon thru wasap..
selalu je die like status aku kat fb
gmbo kat ig..

raser dekat dgn kawan baik aku.
...


to aku rindu die semoga dpt jumpe suatu hari nanti.
aku copet gambo die...
mintak halal ye tuan punye gambo..hahaha



*rindu anjeman gak....sob sob sob..
 die sedang menjaga kedaulatan negara..

9 Sep 2014

terapi OTAK

 
ala..baru nak updatee..
udoh bos teman datang
nanti sambung..!!

sambungannnn....

anjeman dah g operasi..
(maser tulis ni anjeman ni halfway lg nk sampai)

sedey acik ni..ngan saper acik nk gado..
kat sape acik nk bebel2 laju2..
sape nk tlg acik sidai kain, basuh pinggan, buang sampah..

biasenye kalu anjeman xde..acik mmg kejenye deko2 je sampai imanlily pon bosan ngadap mami yg asek ngemas..hahahaa
masih kaler coklat bingkai pintu tu.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
yey!!da putihhhhh...

acik harap anjeman baik2 je kat sane...

anjemanku..

 woo aii nee..


7 Sep 2014

watching him walk away to fight a war!

 
                    setelah puas aku mikior pasword blog ni....akhirnyeeeeeeeeee yibbaaa!!
lamer aku xupdate kan....
selain sbb malas nk menaip, sebabnye pling utama ialah aku lupe pwd..hhehe
sok anjeman nk g ops kat ehem2..
dua bulan kendian baru bilk..
sikit pon aku xsedih
tapi aku sediiihhhh
bbbbbaaaaaaaaaaaaannyaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkk!!
ginilar bini navy..
1st time jauh2 lamer2 gini pas kawen..maser bujang2 tunang2 dlu jaoh gak..
acik kat joho, anjeman kat sabah..
feeling2 samer..
bile dah kawen ni jauh2 yg paling lamer 2 minggu, ..maser pegnen lily 7 bulan..
maser tu jenuh aku ajor iman cara2 nk guna tepon kalu mami nk bersalin
mih80x...hahaha
acik harap acik ni tabah nak melalui the good and bad times for this two months..
acik ni xbape tabah..senang sgt drama airmate 
tambah plak pelakon tambahan si iman yg senang gak nk drama air mata..
ades
adess
adesss
adessssssssssssssssss!!
acik doakan acik stay strong!
Qaseh nur iman + Nur hannah Dalily
dak duorang ni la jd peneman sepanjang dua bulan ni..
makin keringla acik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...