3 Dec 2012

panduan pilih nama anak


Antara perkara penting yang akan disediakan oleh ibubapa yang akan menimang cahaya mata selain keperluan bayi dan ibu ialah pemilihan nama anak/bayi.
Untuk memilih nama anak sama ada lelaki atau perempuan banyak sumber yang boleh dijadikan rujukan. Selain daripada buku-buku yang diterbitkan, anda juga boleh buat rujukan di laman web tertentu dengan membuat carian di google seperti di sini atau di sini.
Dibawah dikongsikan sedikit maklumat/panduan untuk memilih nama anak/bayi :
1. Nama memberi kesan kepada kehidupan seseorang
Pepatah (Arab) menyebut: ‘Bagi setiap yang empunya nama, pasti ada bahagian daripada namanya’. Hakikat ini diperakui oleh Ibnul Qayyim. Katanya:“Kebanyakan orang-orang yang hina, nama mereka munasabah dengan diri mereka. Dan kebanyakan orang-orang mulia dan tinggi, nama mereka sesuai dengan diri mereka”.
2. Waktu memilih nama
Dalam sunnah Nabi SAW, terdapat kelonggaran pada waktu memberi nama. Samada pada hari pertama, atau dalam masa tiga hari pertama, atau pada hari ketujuh. Pilihlah mana-mana yang digemari.
3. Siapakah yang berhak memberi nama?
Jika kedua-dua ibu bapa bersetuju dengan satu nama, maka ia suatu yang baik. Tapi, kadangkala mereka berselisih. Dalam situasi ini, yang berhak ialah bapanya. Tapi, jika kuasa veto bapa boleh menjejaskan keharmonian keluarga, eloklah dicari nama yang dipersetujui oleh kedua-duanya. Ataupun meminta orang lain yang memberikan nama yang elok, sebagaimana sesetengah sahabat meminta Nabi SAW meletakkan nama anak-anak mereka.
4.  Nama anak mesti dibinkan kepada bapanya, bukan ibunya
Demikianlah arahan Allah Taala dalam surah al-Ahzab, ayat 5 yang bermaksud,“Serulah mereka dengan nama bapa-bapa mereka”.
5. Pilihan nama yang baik
Nama yang baik ialah nama yang sebutannya elok, dan maknanya juga baik. Pepatah (Arab) menyebut, ‘Kewajipan ayah terhadap anaknya ialah: memilih baginya ibu yang baik, memberinya nama yang baik, dan mengajarnya adab yang baik’.
6.  Contoh nama-nama yang digemari syarak ialah : 
 • Abdullah dan Abdul Rahman
 • Nama yang dimulakan dengan ‘Abd’, seperti: Abdul Malik, dan Abdul Aziz.
 •  Nama para Nabi seperti: Muhammad, Ibrahim, dan Musa.
 • Nama orang-orang soleh, seperti nama-nama sahabat.
7. Mengelak daripada memberi nama-nama yang haram. Seperti:
 • Nama ‘Abd’ yang dihubungkan dengan selain Allah, kerana Abd bermaksud ‘hamba’. Maka haram memberi nama: Abdul Syams, Abdul Qamar, Abdul Nabi, Abdul Husain, dan seumpamanya.
 • Nama yang khas untuk Allah sahaja, seperti: Al-Rahman, Al-Khaliq.
 • Nama-nama berhala, seperti: Al-Laat, Al-Uzza, Isaaf dan Naelah.
 • Nama yang menunjukkan sifat yang tidak layak bagi diri seseorang, seperti: Malikul Amlak (Raja segala raja), dan Sayyid al-Naas (Penghulu segala manusia).
 • Nama-nama Syaitan, seperti: Al-Walhan, Al-A’war, dan Al-Ajda’.
8. Seboleh-bolehnya hendaklah menjauhi nama-nama yang makruh. Antaranya:
 • Nama yang memberi maksud suatu yang kurang disenangi, seperti: Al-Harb (Peperangan), Fadhih (Yang membuka aib), Suham (sejenis penyakit unta).
 • Nama-nama yang memberi makna yang merangsang nafsu, contohnya: Fatin فاتن (Penggoda).
 • Nama-nama yang membawa maksud dosa dan maksiat, contohnya: Sariq (Pencuri).
 • Nama-nama seperti: Firaun, Qarun dan Haman.
 • Nama-nama haiwan yang terkenal dengan sifat dan perumpamaan yang tidak elok, contohnya: Himar (Keldai), dan Al-Kalb (Anjing).
 • Nama-nama yang digabungkan dengan perkataan ‘Al-Din’ (Agama) dan ‘Al-Islam’, seperti: Dhiyauddin, Saiful Islam, Nurul Islam, dan seumpamanya. Tujuannya untuk memelihara kedua-dua nama ini (Al-Din dan Islam) daripada menjadi nama individu yang tidak layak.
 • Nama-nama yang digabungkan daripada dua nama. Kerana para salaf dahulu tidak memberi nama melainkan satu perkataan sahaja. Pada zaman-zaman terkemudian, timbul nama-nama gabungan, seperti: Muhammad Ali, Ahmad Yunus dan lain-lain.
9. Menukar kepada nama yang baik
Jika ditakdirkan seseorang diberikan nama yang tidak menepati kehendak syarak, contohnya nama yang diharamkan, maka penyelesaiannya ialah dengan menukar nama. Dalam hadis disebut bahawa Rasulullah SAW menukar nama yang buruk kepada nama yang baik. Direkod oleh Tirmizi.


Kesimpulan, pilihlah nama yang cantik dan bertepatan dengan syarak. Jangan hanya melihat kepada sebutan yang menarik dan glamour.:::

1 comment:

 1. pilih nama yg baik2 supaya anak itu akan jadi baik peribadi n tingkahlaku kan..
  mesti akak pon dah ada list nama baby kan..hee syoknya...

  *sabar yer kak hubby sailing akak pun dah nak cukup bulan*

  ReplyDelete

komen sini :) okbai.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...