enampak best kan??
Bahan-bahan ( 12 biji )
160g butter
80g gula castor
1 sudu teh vanilla esen
sedikit garam
1 biji telur
250gm tepung gandum
FILLING
250gm cream cheese (Philadelphia)
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 sudu teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
80g gula castor
1 sudu teh vanilla esen
sedikit garam
1 biji telur
250gm tepung gandum
FILLING
250gm cream cheese (Philadelphia)
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 sudu teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
Cara-cara
- Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
- Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
- Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
- Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
- Tekan doh pada acuan tart.
- Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
- Utk bahan isian cheese: Pukul cheese dan gula hingga sebati
- Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
- Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
- Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya
- Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 170 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.
No comments:
Post a Comment
komen sini :) okbai.