- Segenggam ikan bilis
- 10-15 tangkai cili padi kampung -potong 2(takut meletup2)
- 3 biji cili merah
- 1 biji bawang merah
- 1-5 ulas bawang putih
- 1 inci belacan
- Minyak utk menggoreng
- Garam & ajinomoto secukup rasa
- Limau kasturi -ikut suka
Caranya:
- Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat.
- Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup. -Tumbuk kesemuanya.Tapi kalau mahu ikan bilis yg terasa rangup ketika di makan, tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali.
- Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.
sambal totok kite, tak basah macam ni. kite punya kering je. mungkin sebab letak banyak ikan bilis. hehee :D
ReplyDeletehehehe..yg basah ni sebab lebih lada kot..awak org jawa gak eh adik?
Deletetotol tu ikan bilis ke? atau mmg nama makanan ni.
ReplyDeleteakak pon xtau..akak lahir2 je mmg namernyer sambal totok..hihih
Deletehana tengok mcm sambal ikan bilis.. tapi totok ni lagi menyelerakan
ReplyDeletemmg sambal ikan bilis hana..cume dijawa totok kan..hahha
Deleteaiyoooo..dapnya!!!
ReplyDeletetina, ko mesti terer ka wat bende ni???
DeleteAnda ditag.. sila lawati blog saya http://makbedsjournal.blogspot.com/2013/01/saya-blogger-dari-negeri.html
ReplyDeleteoowkeeh...
ReplyDeletetahu buat sambal belacan jer..hehehe
ReplyDelete